mai, 20, 2020 | Blogi postitused |  admin Anomaalne pojeng ehk maarjajuurAntud jätkulugu käsitleb seda kaunist püsitaime ravimtaimena. Nagu antud pildilt võib näha siis ei kasutata igast pojengi ravimtaimena, selleks on kindel sort(anomaalne pojeng ehk maarjajuur). Kasutatakse kogu taime, eelkõige juurt, aga ka ürti, lehti, õisi ja seemneid. Toon allpool välja mõningasi raviomadus ja retsepte. Muidugi ei tohi unustada, et pojengi juured on üldiselt mürgised ja nende kasutamisel ei tohi ületada soovitatud doose ning maksimaalselt kasutada 40 päeva.Pigem on see lugu hariv, et kuidas mõningaid taimi peale ilutaime veel kasutatakse.TEE: maapealsetest osadest. Juua nagu tavalist teed. Külmetushaiguste profülaktikaks ja immuunsuse tugevadamiseks.KEEDIS SIDEMETE TEGEMISEKS: 2spl peenestatud juuri keeta 2kl vees 10 minutit veevannil, kurnata. Keedisega tehakse niisutatud sidemeid kahjustatud kohtadele rasvase naha, lööbe ja vistrike puhul.SALV: riivida juuri ja lisada sulatatud searasva vahekorras 1:1. Asetada veevanni ja soojendada aeglasel tulel 30 minutit. Kasutada jahtunult kompressideks ja määrimiseks. Liigese- ja närvivalude korral.VÄRSKE SEGU: segada blendriga püreestatud värskeid juuri ja vedeldatud mett võrdsetes osades. Tarvitada allergia, kõva nohu puhul 1-2 spl kaupa iga 2-3 tunni tagant.Tugev rahustajaPojeng on tugevatoimeline rahustaja, põletikuvastane, valuvaigistav, viiruse- ja bakterivastane ning desinfitseeriv. Sel on ka rögalahtistav, maos soolhappe tootmist stimuleeriv ja menstruaaltsüklit reguleeriv toime. Suurendab söögiisu ja parandab seedimist. Tänu rahustavale toimele aitab pojeng une ajal hästi taastuda ja reipana ärgata, seega pojeng on hea taim, millest otsida abi üleväsimuse ja stressi korral. Samuti aitab pojeng parandada ainevahetust ning aeglustada vananemist.On täheldatud, et pojengipreparaatide tarvitamisel tuleb esimestel tundidel ilmsiks rahustav toime, edaspidi stressi maandav ja lõpuks stimuleeriv toime.Ravimitoormena kasutatakse kogu taime, eelkõige juurt, aga ka ürti, lehti, õisi ja seemneid. Ürti kogutakse õitsemise ajal: lõigatakse ära kuni 50 cm pikkune ladvaosa ja kuivatatakse. Juur võib olla 5–6 kg raske, juuri kogutakse vegetatsiooniperioodi vältel, soovitavalt samal ajal ürdiga (põhimõtteliselt võib igal ajal), pestakse, tükeldatakse ja kuivatatakse temperatuuril 45–60 °C.Juured kaevatakse välja, eemaldatakse maapealne osa ja pestakse puhtaks. Kuivatatakse kas pööningul või katusealuses. Kui droog muutub hapraks, tehakse järelkuivatus (ahjus, praeahjus) temperatuuril 45–60 °C. Säilitamisaeg on kolm aastat.Pojengi juured on aga siiski mürgised ja nende kasutamisel ei tohi ületada soovitatud doosi. Üledoseerimisel tekib raskustunne maos, võib esineda iiveldust ja oksendamist. Mitte kasutada pojengipreparaate raseduse ajal ega anda alla 12aastastele lastele.Mitmeid kasutamisviiseRavisegude valmistamiseks on mitmeid retsepte. Näiteks võib võtta 100 g peenestatud juuri, 1 liiter viina, 100 g mett, segada komponendid, keeta nõrgal tulel viis minutit ja kurnata. Tarvitada 2–3 spl kaupa 4–6 korda päevas külmetushaiguste, bronhiidi, angiini, farüngiidi, kopsupõletiku puhul.Eeterlike õlide, orgaaniliste hapete, fütontsiidide hea eraldumise tõttu on pojengist tehtud ka kaelakeesid, mil on tervendav mõju. Keed võib teha pojengi seemnetest või juuretükikestest, need aetakse puuvillase niidi otsa. Sellist keed tuleb kanda järjest 40 päeva, see aitab paljude eespool nimetatud tervisehädade ja haiguste korral. Vanasti kasutati Euroopas pojengist kaelakeed edukalt epilepsiahoogude ja tihti esinevate krampide ärahoidmiseks.Pojengi juured toidusPojengi juured on leidnud laialdast kasutust veel kulinaarias. Venemaal kasutati sõja ajal juuri kui kartuleid, neid kuivatati, tehti jahu, valmistati kooke. Pulbristatud juuri kasutatakse Siberis kui liharoogade maitseainet. Kasahstanis keedetakse kuivatatud juurtest putru, Mongoolias valmistatakse praetud juurtest teed, raskelt haigete laste tervendamiseks keedetakse kisselli.Samuti kasutatakse pojengi kosmeetikas ja parfümeerias, kuna pojengi lõhn on lähedane roosi aroomile. Sageli kasutatakse kombineerituna jasmiini, õuna, vanilje ja kaneeliga.KUI KELLELGI KODU AIAS KASVAB ANTUD TAIM SIIS OLGE HEAD JA SAATKE MEILE PILTE. NING KUI KEEGI KASUTAB TAIME RAVIMTAIMENA VÕI MUUL MOEL JAGAGE MEIEGA OMA KOGEMUSI. ILUSAT PÄIKESELIST KEVADE JÄTKU!!!Share this:Click to share on Twitter (Opens in new window)Click to share on Facebook (Opens in new window) Related Pojeng FORSÜÜTIA