| Blogi postitused

No nii kallid lugejad olen taas jälle blogimas- kas teie teate, mis taimega on tegemist- kui ei siis saate kohe teada.

Kalganirohi on eeterlikke õlisid sisaldava juurikaga Kagu-Aasia rohttaim. Ingverile lähedane risoom, värvilt kreemikasvalge, roosakate kasvudega. Kuigi varajasel keskajal kasutati kalganirohtu ka Euroopa köögis, siis tänapäeval on Euroopas vähetuntud. See-eest Kagu-Aasias on see levinud, eriti Taimaal, aga ka Malaisias, Indoneesias (nasi goreng, Jaava karrid, rendang), Kambodžas, Vietnamis ja Lõuna-Hiinas. Kalganirohtu kasutatakse nii värskelt kui kuivatatult, ent maitseomadused on mõlemal juhul väga erinevad. Värske kalganirohi on värske lõhna ja kergelt vürtsise maitsega. Kasutatakse kõiksuguste tai roogade, eriti suppide, maitsestamiseks (nt tom yam supile kalganirohtu ja kookospiima lisades on tulemuseks tom kha). Suppidele lisatakse õhukesi kalganirohuviile, wok-roogadele hakitult ning karripastadele lisatakse peenelt riivitud kalganirohtu. Sarnaselt ingverile, harmoneerub ka kalganirohi hästi küüslauguga. Kuivatatud ja jahvatatud kalganirohi on vürtsikam, midagi ingveri ja kaneeli vahepealset. Kuivatatud kalganirohtu müüakse viiludena, mida peab enne tarvitamist soojas vees leotama. Kalganirohu maitseomadused on üsna omapärased. Ent häda korral võib selle asendada tavalise ingveriga. Muide – kalganirohu seemneid võib kasutada kardemoniseemnete asemel.

Kellel on kogemusi, siis olge armsad ja jagage meiega oma kogemusi.